IMG_7747

Klei is één van de oudste artistieke materialen. De term keramiek komt van het oude Griekse keramikḗ en betekent “verbrande substantie”. Het is de kunst om met gebakken klei voorwerpen te maken.

In de optie Keramiek gaan we aan de slag met de eindeloze mogelijkheden van dit aardse, tactiele materiaal. We leren jou alle basisprincipes en -technieken. Tegelijk vatten we het begrip keramiek zo breed mogelijk op. We gidsen jou stapsgewijs doorheen het creatief proces: van idee naar ontwerp naar vormgeving. Je krijgt vakkundig instructies betreffende textuur, kleur en glazuur zodat je met de nodige know-how kan werken. Het ontwerpen is evenwel het belangrijkste onderdeel in de opleiding. Je tekent, maakt collages en experimenteert met verschillende materialen. Je leert abstraheren en ruimtelijk vertalen. Je werkboek is hierin een belangrijke schakel.

In de ene opdracht zal de nadruk liggen op het technisch vormelijke, in een andere op het beeldend conceptuele. Naast de klassieke basistechnieken kun je aan de slag gaan met diverse materialen of nieuwe media om in dialoog te gaan met de klei. We trachten uiteindelijk aansluiting te vinden bij het hedendaagse kunstgebeuren. Dat doen we via tentoonstellingsbezoek maar ook via intense dialoog in het atelier. Onze werkruimte biedt plaats aan alle leerjaren tegelijk waardoor leerinhouden uit allerlei opdrachten uitgewisseld worden. Een stimulerende en motiverende plek voor dialoog en onderzoek.

Op het einde van het traject heb je voldoende vaardigheden en tools ontwikkeld om een persoonlijke visie en beeldtaal te ontwikkelen en zelfstandig aan de slag te gaan.
Het afstudeerjaar staat in het teken van jouw concept. We begeleiden je in de zoektocht naar persoonlijke keramische toepassingen. Via toonmomenten in onze galerie leer je op een professionele manier je werk tonen, zodat je tot een overtuigende eindpresentatie komt op het einde van de 4de graad.

SPECIALISATIE

In de Specialisatie ga je op zoek naar nieuwe uitdagingen binnen jouw project. We moedigen samenwerking met andere disciplines aan, zodat je – indien gewenst – vakoverschrijdend kan werken. Kortom: uitdieping van je artistieke visie en extra prikkeling van jouw creativiteit.

Machteld Steukers, Leentje Van Broekhoven, Pascale Hellebaut