De meest gebruikte oven om keramiek te stoken is een elektrische oven, meestal voorzien van ventilatie en/of afzuiging.

De moderne elektrische oven heeft een computer die je ovenstook helemaal automatisch regelt.

Indien er zich iets onverwachts voordoet in het stookproces of in de oven, geeft de computer een foutmelding (F…) en schakelt de oven uit.

Ovenplatenzijn gemaakt van vuurvast materiaal en kan je best insmeren met een beschermlaag (Batwash).

Ovensteunenworden gebruikt om de platen te kunnen stapelen. Je zet een ovenplaat op maximaal 3 ovensteunen. Zorg ervoor dat alle ovensteunen onder elkaar staan voor een stabiele constructie en plaatbreuk. Tussen het werk en een volgende ovenplaat moet een ruimte zijn van minstens 3 cm om een optimale circulatie te bekomen.

Triangels worden gebruikt indien het werk aan de onderkant voorzien is van een slib of glazuur met een hoog glazuurgehalte. Er bestaan keramische en metalen triangels. Metalen triangels kan je gemakkelijker van het werk verwijderen. Keramische laten scherpe restjes achter waaraan je jezelf kan verwonden. Dit verwijder je met een slijpsteentje of slijpschijf.

Verwarmingselementen van de oven moeten steeds proper gehouden worden. Deze kan je met een zachte borstel of stofzuiger weghalen. Zorg hierbij dat de oven uitstaat, sleutel op 0.

Pyrometer meet de temperatuur in je oven en is een zeer belangrijk en kwetsbaar onderdeel.

Wees voorzichtig dat er niets tegen of vlak voor staat.

Inladen van de oven

Neem de droge werken van de houte plank.

Voor een biscuitstook verdeel je het werk op de ovenplaat. Het mag tegen en op elkaar gezet worden. Indien je het in elkaar zet, hou dan rekening dat het werk krimt en nadien nog uit elkaar kan gehaald worden. Plaats niets tegen de verwarmingselementen.

Voor een glazuurstook verdeel je het werk op de ovenplaat. Hier laat je wel genoeg ruimte tussen het werk, het werk mag elkaar niet raken. Gebruik triangels indien nodig of zorg voor een dunne laag batwash, aluminium oxide of zilverzand op de platen tegen het vastsmelten.

Deze kan je met behulp van een keukenzeef op je ovenplaat strooien.

Zet op elke ovenplaat 3 ovensteunen minstens 3 cm. hoger dan je hoogste werkstuk. Zet geen ovensteun voor de pyrometer. Als je ovenplaat gevuld is met werk, zet je de volgende ovenplaat er voorzichtig op. Schuif niet met de ovenplaat. Zorg dat hij stabiel ligt. Werk zo verder tot de oven helemaal vol is. Alle ovensteunen onder elkaar en alle ovenplaten stabiel.

Je kan hier met handschoenen werken, maar indien je ovenplaten goed onderhouden worden is dit overbodig en onhandig.

Sluit de deur goed en zet de oven met behulp van de sleutel op 1, kies je programma.

Zorg ervoor dat het ventilatiegat open staat, zo kan het aanwezige vocht ontsnappen.

Een goede ventilatie en/of afzuiging is noodzakelijk voor het behoud van je oven en je eigen gezondheid. De schadelijke en giftige dampen uit je klei, slib of glazuur kunnen zo ontsnappen.

In elke computer zijn vaste programma’s ingesteld. Deze kan je niet wissen, wel aanpassen telkens als je ze opzet.

Open de oven nooit boven de 100°C!

Uitladen van de oven

Draai de sleutel van de computer op 0.

Onder de 100°C mag je de oven deur openen. Indien de ovenplaten en het werk nog te warm aanvoelen, laat je de deur op een kier verder afkoelen.

Je mag daarna het werk van de ovenplaten nemen en wegzetten.

De dunne laag batwash, aluminium oxide of zilverzand veeg je met een borstel weg, dit mag ook terug hergebruik worden mits even te zeven door een keukenzeef.

Controleer je ovenplaten op eventueel vastgesmolten glazuur.

Let op je kan jezelf hier aan verwonden. Indien er glazuur of een ander materiaal is op vastgesmolten moet je dit verwijderen met een slijpsteentje of slijpschijf. Draag hierbij handschoenen, een bril en stofmasker.

De ovenplaten en ovensteunen berg je terug op.

Indien je oven helemaal leeg is, sluit je de deur terug en is hij klaar voor de volgende stook.

Onderhoud van de oven

Na elke stook controleer je de ovenwand, ovenstenen, spiralen en pyrometer.

Indien er scheuren, barsten of breuken zijn maakt je best een afspraak met een oven reparateur.

Indien er stukken klei in de oven liggen, kan je deze met een zachte borstel of stofzuiger weghalen.

Zorg hierbij dat de oven uitstaat, sleutel op 0.