Kenmerken en eigenschappen van porselein

China clay of primaire kaolien komt van het chinese “gao ling”.
Gao = hoog en ling = heuvel —> hoge heuvel, de originele vindplaats.
Soorten en vindplaatsen zijn : in Frankrijk – Limoges en in Engeland – David Leach en Bone China.
Porselein is een zeer zuivere klei die amper heeft blootgestaan aan verwering. De kleideeltjes zijn groot waardoor hij minder plastisch is.

– herkenbaar aan de witte kleur die vergeleken met aardewerk en steengoed veel witter is
– indien men er zeer dun mee werkt wordt het bijna transparant
– niet altijd even makkelijk te verwerken, want de klei is niet erg plastisch en snel te droog
– relatief duur
– een grote krimp, tot 17%
– ongeschikt om grote werkstukken mee te maken
– het werken met porselein heeft ervaring nodig en daarom voor beginners niet raadzaam

Na het verwerken van porselein zijn de werkstukken zeer kwetsbaar. Ongebakken porselein is zó kwetsbaar dat je er voorzichtig mee om moet gaan. Als het werkstuk lang genoeg heeft gedroogd dan kan het gestookt worden op een biscuittemperatuur van rond de 980 graden. Daarna kan het hoger worden gestookt, eventueel met glazuur en zo nodig ondersteuning tegen misvorming. Tegen de 1200 graden aan krijgt het de uitstraling van porselein en pas tegen de 1300 graden krijgt de klei zijn transparante kleur. Porselein is ongeglazuurd al een bijzondere verschijning, maar met een transparante glazuur en het gebruik van oxides kan het object een prachtige uitstraling krijgen. Er zijn diverse soorten porseleinklei, papierporselein, gietporselein en porseleinpoeder te verkrijgen. Doorgaans heeft porseleinklei geen chamotte, al bestaat er een soort met een fijne chamotte, ook kunnen toevoegingen van molochiet de porselein steviger maken. Deze klei is dus geschikter voor handvormen dan de klei zonder chamotte. Naast de kant en klare klei is het mogelijk om de porseleinklei zelf samen te stellen. Door middel van porseleinklei poeder (china clay-kaolien), veldspaat en kwarts (silicium). Ball clay maakt de klei meer draaibaar maar minder wit en bentoniet kan het geheel kneedbaarder maken. Door middel van het nemen van proeven kan de perfecte klei worden samengesteld om mee te gaan werken. Dit vraagt tijd, onderzoek, techniek en is voor de gevorderde keramist.

Toepasbare technieken :
Draaien : ondanks zij weinig plastisch karakter wordt het toch vaak gedaan. Schuine open vormen zijn moeilijker om onder controle te houden dan rechte cilinder vormen.
Hulpstukken in bamboo kunnen handig zijn om de juiste vorm vlug te verkrijgen.
Gieten : gaat goed, maar is zeer broos en breekbaar voor het bakken. Porselein heeft ook een ‘geheugen’ waardoor naden na het schuren na de eerste lage stook terug zichtbaar zullen worden op een hoge temperatuur.
Opbouwen en werken met gipsen steunmallen : gaat goed, maar droogt zeer snel.

Bij het stoken dienen de vormen eventueel gesteund te worden en vermits porselein aan de ovenplaten kan blijven plakken, gebruiken we zand of aluminium oxide ter bescherming of ondersteuning.